Hizmetler

Şebeke arızaları nedeniyle ya da ikamet edilen adreste herhangi bir şekilde elektrik enerjisi bulunmuyorsa, jeneratörler aracılığı ile elektrik enerjisi üretilebilmektedir. Şebekeden gelen elektrik akımı kesilir kesilmez kısa süre sonra otomatik olarak çalışan jeneratörler sayesinde iş yerleri, evlerin veya tüm binanın elektrik enerjisi olarak hizmet görebilmektedir.
Çalışma Prensibi
Her jeneratör bir adet alternatör mevcuttur. Buna ek olarak bir adet de motor vardır. Türüne göre jeneratörlerin motor bölgesinde benzin – doğal gaz gibi dönüştürülmüş yakıtlar konumlandırılmıştır. Bu yakıt öncelikle ısı enerjisine dönüştürülmektedir. Ardından elektrik enerjisi sağlayabilmek için mekanik enerji formuna dönüştürülür. Son olarak elde edilen mekanik enerji formu motora doğrudan konumlandırılmış alternatör’e gönderilmektedir. Alternatör parçası mekanik etkinin dönüşümü ile mıknatıslanmaya başlayarak sonuca ulaşır yani elektrik enerjisi elde edilir.
Elektrik enerjisinin elde edilebilmesi için dönüş etkisinin gerçekleşmesine ve bunun da bir sonraki aşamada mıknatıslanma enerjisine çevrilmesine gereksinim vardır. Teknik olarak elektrik santrallerinden arabalarımıza dek elektrik enerjisi bu şekilde üretilir. Örneğin arabalarımızdaki yakıtlarımız önce motora ardından motorun dönüş sağladığı alternatöre gönderilir. Buradan sonra da elektrik enerjisi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Kullanım Hedefine Göre Jeneratör Çeşitleri
1- Sürekli Elektrik Üretmek
Sürekli yük sağlama yani sürekli enerji üretimi sağlanması için tercih edilebilmektedir. Genelde enerjinin iletilmesi ya da dizilimi için zorluk – güvenlik açıkları bulunduran şantiyeler ya da maden ocakları ile gemicilik alanlarında kullanılmaktadır. Bu bölümler dışında talep olan her yerde bu tür bir jeneratör kullanımı söz konusudur.
2- Yedek Enerji Olarak Kullanmak
Şebeke dağıtımının bulunduğu mekanlarda sadece şebekeden gelen akım kesilecek olursa yedek enerji olarak tercih edilebilmektedir.
3- Gezici – Mobil Enerji Kaynağı
Tekerlekli olarak geliştirilen jeneratörler de vardır. Bu tür araçlarla dağ – tepe – orman kısacası elektrik şebekesinin iletilemediği ve gezici işlerden kaynaklanan elektrik ihtiyacının sağlanması gerçekleştirilmektedir. Arazi araçları, traktörler, kamyonlar gibi güçlü kara yolları aracının arkasına bağlanarak mobil olarak bir yerden bir yere taşınabilmektedir. Diğer jeneratörlere göre güç kapasiteleri daha düşüktür.
4- Portatif Güç Kaynağı Olarak
Hava soğutma sistemlerine sahip jeneratörlerdendir. Genelde bahçe gibi alanlarda tercih edilmekte olup 10 ila 12 kV arasında güçlere sahiptirler. Taşınmaları kolay olup ağır hacim ve ağırlıkları yoktur.






























